Gratë ndërmarrin veprime ligjore kundër implanteve të gjirit që lidhen me kancer

Gratë ndërmarrin veprime ligjore kundër implanteve të gjirit që lidhen me kancer

Bota August 18, 2019 - 17:15
Lexo Detajet

20 gra në Mbretërinë e Bashkuar po ndërmarrin veprime ligjore pasi janë prekur nga një formë të rrallë të kancerit të lidhur me implantet e tyre të gjirit.

Më shumë se 50 gra janë diagnostikuar me të njëjtën gjendje në Mbretërinë e Bashkuar, dhe qindra të tjera në të gjithë botën.

Një kirurg tha që kishte boshllëqe në informacionet për implantet dhe njerëzit thuajse ishin duke u “përdorur si derra për testim”.

Një prodhues kakërkuar tërheqjen nga tregu të disa implanteve të cilat kanë qenë të lidhura me shumicën e rasteve të limfomës.

MHRA, Agjensia Rregullatore e Barnave dhe Produkteve të Kujdesit Shëndetësor, e cila rregullon pajisjet mjekësore në Mbretërinë e Bashkuar, aktualisht është duke mbledhur të dhëna për gratë e prekura nga limfoma e qelizave të mëdha të lidhura me implantin e gjirit (BIA-ALCL).

Ajo ka vlerësuar rrezikun të jetë një në çdo 24,000 implantet e shitura.

Dhjetëra mijëra operacione të implanteve të gjirit mendohet se bëhen çdo vit në Mbretërinë e Bashkuar, kryesisht në klinika private.