Qumështi i Serbisë nuk lejohet në Evropë, ja arsyeja

Qumështi i Serbisë nuk lejohet në Evropë, ja arsyeja

Bota shkurt 16, 2019 - 23:54
Lexo Detajet

Qumështi që prodhohet në Serbi nuk lejohet të importohet në Evropë.

Sasia e substancës së helmueshme, kancerogjene aflatoksinë në qumështin i cili pihet në vendet e Bashkimit Evropian është 0,05 mikrogramë. Në Serbi është pesë herë më i madh – 0,25 mikrogramë për litër.

Megjithatë, kjo nuk i brengos ministrat e qeverisë së Serbisë, shkruan në portalin e tij televizioni regjional N1.

“Qumështi i cili është me 0,25 është në gjendje të rregullt, vetëm se rekomadohet të jetë sa më i mrë. Dhe mos keni dert, e di se ju brengoseni për sigurinë e popullatës sonë” ka thënë ministr i bujqësisë Branislav Nadimovic.

Mu për shkaqe të sigurisë e të shëndetit BE nuk lejon që të importohet qumështi nga Serbia deri sa niveli i aflatoksinëës të zvogëlohet”, ka thënë ish-sekretari krahinor për bujqësi, Goran Jesic, raporton gazetametro. 

N1 përkujton se afera me aflatoksinë e ka tronditur Serbinë në vitin 2013, kur janë gjetur sasi të mëdha të misrit dhe qumështi të kontaminuar me këtë helm. Aferës i ka dhënë fund qeveris duke e ngritur nivelin e lejuar të kësaj substance në qumësht.