Kompanisë “Neuralink” të Elon Musk i jepet drita jeshile për të testuar implantet në trurin e njerëzve

Kompanisë “Neuralink” të Elon Musk i jepet drita jeshile për të testuar implantet në trurin e njerëzve

Auto&Tech September 20, 2023 - 22:57

Kompania e Elon Musk, mori dritën jeshile nga një komitet i pavarur ekspertësh, që punon me Administratën Amerikane të Ushqimit dhe Barnave (FDA), për të kryer studimin e parë klinik të kompanisë neuroteknologjike “Neuralink” .

Kjo do të thotë se kompania ka filluar të “rekrutojë” pacientë të paralizuar për të testuar pajisjen e saj eksperimentale, një implant truri.

Siç raporton gazeta britanike “Guardian”, kohëzgjatja e provave të para klinike do të zgjasë gjashtë vjet, megjithatë, kompania neuroteknologjike shmangu specifikimin e numrit të vullnetarëve që do të marrin pjesë në eksperiment.

Reuters thekson se kompania e Musk Neuralink është e gatshme të nisë Studimin Prime, duke u kërkuar vullnetarëve, mundësisht me probleme lëvizëse, që të vendoset një implant në trurin e tyre me qëllim që të lehtësojë jetën e tyre të përditshme.

Ky implant synon të ndihmojë pacientët e paralizuar të rifitojnë aftësinë për të komunikuar dhe kontrolluar teknologjitë e jashtme.

Pajisja përbëhet nga një çip me madhësinë e një monedhe që futet në tru dhe disa tela të hollë që lidhen me të.

Kompania Neuralink pretendon se mund të regjistrojë dhe stimulojë aktivitetin e trurit me saktësi dhe shpejtësi të madhe, por për të vendosur implantin nevojitet një operacion invaziv, pasi telat futen direkt në indin e trurit, ku zbulojnë sinjalet nervore.

Ky operacion delikat është ndërmarrë nga një robot.

Qëllimi i implantimit të çipave në tru

Qëllimi i studimit është që pacientët vullnetarë të mund të lëvizin me valë kursorin e kompjuterit dhe të shkruajnë me ndihmën e çipit, thjesht me mendimet e tyre.

Në një deklaratë të postuar në internet, kompania e Musk shprehu kënaqësinë e saj me vendimin e autoriteteve kompetente amerikane për t’i dhënë “bekimet” e tyre sipërmarrjes së tij pioniere: “Ne jemi të kënaqur të njoftojmë se kemi marrë miratimin nga komiteti i pavarur i rishikimit dhe spitali ynë i parë për të filluar procesin e përzgjedhjes për provën tonë të parë klinike njerëzore.

“Studimi PRIME” (Ndërfaqja e saktë e implantuar robotikisht truri-kompjuter) – një test kërkimor i pajisjes mjekësore pioniere për ndërfaqen tru-kompjuter plotësisht të implantueshëm pa tel (BCI) – synon të vlerësojë sigurinë e implantit tonë (N1) dhe robotit kirurgjik (R1).) Përveç kësaj, ai dëshiron të vlerësojë funksionalitetin fillestar të kompjuterit BCI për t’u mundësuar njerëzve me paralizë të kontrollojnë pajisjet e jashtme vetëm me mendim.

Gjatë studimit, roboti R1 do të përdoret për të vendosur në mënyrë kirurgjikale fijet ultra të holla dhe fleksibël të implantit N1 në një zonë të trurit që kontrollon lëvizjen. Pasi të vendoset, implanti N1, i cili është i padukshëm, do të regjistrojë dhe transmetojë sinjalet e trurit me valë në një aplikacion që dekodon qëllimin e lëvizjes. Qëllimi fillestar i kompjuterit tonë (BCI) është t’u japë njerëzve mundësinë për të kontrolluar kursorin ose tastierën e kompjuterit duke përdorur vetëm mendimet e tyre.”

“Studimi PRIME po kryhet nën përjashtimin e pajisjeve (IDE) të dhënë nga FDA në maj 2023 dhe është një hap i rëndësishëm në misionin tonë për të krijuar një ndërfaqe të përgjithshme të trurit për të rivendosur autonominë për njerëzit me nevoja mjekësore të paplotësuara. Ata që kanë kuadriplegji për shkak të dëmtimit të palcës kurrizore të qafës së mitrës ose sklerozës laterale amiotrofike (ALS) mund të kualifikohet”, thuhet në deklaratë. /balkanweb