Hakerat rusë tentuan të hyjnë në rrjetin e shkencëtarëve amerikanë të armëve bërthamore

Hakerat rusë tentuan të hyjnë në rrjetin e shkencëtarëve amerikanë të armëve bërthamore

Auto&Tech January 06, 2023 - 22:00

Një ekip rus hakerash i njohur si Cold River shënjestroi tre laboratorë kërkimore bërthamore në Shtetet e Bashkuara verën e kaluar, sipas të dhënave të internetit të shqyrtuara nga Reuters dhe pesë ekspertë të sigurisë kibernetike.

Midis gushtit dhe shtatorit, ndërsa Presidenti Vladimir Putin tregoi se Rusia do të ishte e gatshme të përdorte armë bërthamore për të mbrojtur territorin e saj, Cold River shënjestroi Laboratorët Kombëtarë Brookhaven (BNL), Argonne (ANL) dhe Lawrence Livermore (LLNL), sipas të dhënave në internet që u tregoi hakerëve që krijonin faqe të rreme hyrjeje për çdo institucion dhe u dërgonin email shkencëtarëve bërthamorë në një përpjekje për t’i bërë ata të zbulonin fjalëkalimet e tyre.

Reuters nuk ishte në gjendje të përcaktonte pse laboratorët ishin në shënjestër ose nëse ndonjë përpjekje për ndërhyrje ishte e suksesshme. Një zëdhënës i BNL nuk pranoi të komentojë. LLNL nuk iu përgjigj një kërkese për koment. Një zëdhënës i ANL i referoi pyetje Departamentit të Energjisë të SHBA, i cili nuk pranoi të komentojë.

Cold River ka përshkallëzuar fushatën e saj të hakerëve kundër aleatëve të Kievit që nga pushtimi i Ukrainës, sipas studiuesve të sigurisë kibernetike dhe zyrtarëve të qeverisë perëndimore. Blitz dixhital kundër laboratorëve amerikanë ndodhi ndërsa ekspertët e OKB-së hynë në territorin ukrainas të kontrolluar nga Rusia për të inspektuar termocentralin më të madh atomik në Evropë dhe për të vlerësuar rrezikun e asaj që të dyja palët thanë se mund të ishte një katastrofë shkatërruese rrezatimi mes bombardimeve të rënda aty pranë. /abcnews