Infektuar: 14939
Shëruar: 12325
Vdekur: 611
Rrjedhja e të dhënave kërcënon mbi një miliard telefona celularë

Rrjedhja e të dhënave kërcënon mbi një miliard telefona celularë

Auto&Tech August 12, 2020 - 10:49

Ekspertët e sigurisë kanë gjetur qasje të Akilit (rrjedhje të dhënash) në mekanizmat e sigurisë së qipave “Snapdragon”, të përdorura gjerësisht nga “Qualcomm”, shkruan “Bild”.

Shkaku i dobësisë masive të qipave në telefonat e mençur “Qualcomm”, ekspertët e “Check-Point”-it gjetën rreth 400 vrima sigurie në procesorët e telefonisë celulare të kompanisë amerikane, transmeton “Zeri.info”.

Sipas “Check-Point”-it, rrjedhjet e të dhënave të përmbledhura nën emrin “Akili” do të lejonin hakerët të kanë qasje të të dhënave nga telefonat celularë të prekur.

Zbrazëtirat mund të sigurojnë që të dhënat private mund të keqpërdoren, si nga vendndodhja e fotove, videot dhe postat elektronike. Hakerët mund t’i përdorin ato për të regjistruar thirrjet telefonike, të regjistrojnë përmbajtjet përmes mikrofonit të telefonave të mençur ose madje edhe të paralizojnë plotësisht celularin tuaj.

Sipas “Bild”-it, deri më tani nuk dihet asnjë rast në të cilin u shfrytëzuan boshllëqet e Akilit, por realizimi është eksploziv gjithsesi, sepse qipat e “Qualcomm”-it janë të integruara në telefonat celularë të pothuajse të gjithë prodhuesve kryesorë. Vetëm “Apple” dhe “Huawei” mbështeten në procesorët e zhvilluar brenda.

Prandaj, duhet të supozohet se mbi një miliard pajisje në të gjithë botën preken nga zbrazëtirat e sigurisë. Ekspertët kanë informuar “Qualcomm”-in se gjigandi i qipave dëshiron të mbyllë vrimat e sigurisë sa më shpejt të jetë e mundur, transmeton “Zeri.info”.

Por kjo nuk është e gjitha. Edhe nëse azhurnimet janë të disponueshme që mund të rregullojnë problemin, ato duhet të importohen në programin e pajisjeve nga secili prodhues për secilin model. Thembra e “Akilit” prej miliarda telefonash celularë ndoshta do të mbetet e hapur për muaj, mbase edhe me vite. Pika e kontrollit nuk e ka dokumentuar publikisht se si mund të shfrytëzohen vrimat e sigurisë. /Zëri

Përktheu dhe përshtati: Berna Caka