Pesë punët që robotët nuk do të mund t’i bëjnë kurrë

Pesë punët që robotët nuk do të mund t’i bëjnë kurrë

Auto&Tech August 21, 2019 - 10:54
Lexoni detajet

Ndërsa inteligjenca artificiale dhe robotët po zënë shumë vende pune në shumë industri, ka disa pozita që gjithmonë do të kërkojnë kreativitet dhe gjykim njerëzor.

Automatizimi është fjala më e shquar që janë integruar në jetën e përditshme gjithnjë e më shumë me çdo vit që kalon. Rritja e saj dhe inteligjencës artificiale ka lejuar makinat që të transplantojnë njerëzit në detyra të caktuara dhe t’i bëjnë proceset më efikase. Sidoqoftë, ka ende shumë punë që konsiderohen të papajtueshme me automatizimin.

Ju sjellim të përkthyera dhe të veçuara pesë profesionet që nuk ka gjasa të pushtohen nga robotë, të paktën në të ardhmen e parashikueshme.

Kujdesi mjekësor

Robotët përdoren në mjekësi duke përfshirë operacionet. Disa madje përdoren për procedura mjekësore në distancë. Sidoqoftë, teknologjia themelore për robotikën mjekësore është akoma larg nga arritja e një pike që është e krahasueshme me mënyrën sesi punojnë mjekët e kujdesit parësor të njeriut. Deri më tani, asnjë teknologji koncepti nuk është zhvilluar për të ndërtuar robotë që janë mjaft të mirë për të zëvendësuar terapeutët, kujdestarët dhe punonjësit e kujdesit për fëmijët. E gjitha varet nga empatia dhe komunikimi. Makinerive u mungojnë këto dy atribute që janë jetike për ofrimin e një kujdesi shëndetësor efektiv dhe ndihmë për fëmijët dhe të moshuarit.

Gjyqësia

Pavarësisht se sa e mirë është inteligjenca artificiale, do të ishte akoma e vështirë për njerëzit t’i besojnë drejtësinë asaj. Gjykatësit nuk mund të jenë thjesht formalistë. Një pjesë e madhe e tyre pritet të jenë realistë. Një grup studiuesish nga University College London zhvilluan një sistem inteligjent që u mor për të përcaktuar vendimet e duhura për çështjet (të zgjidhura) të trajtuara nga Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut. Sistemi kaloi skedarët e çështjeve dhe provat për 584 raste dhe doli me vendime. Studiuesit zbuluan se vendimet e sistemit ishin 79 për qind të sakta tw bazuar në aktgjykimet aktuale për çështjet e vlerësuara.

Menaxhimi

Punët e menaxhimit janë të papajtueshme me automatizimin. Është e vështirë t’i transferosh ato në inteligjencën artificiale. Menaxherët janë si gjykatësit. Ata duhet të marrin perspektiva dhe mendime të ndryshme pasi ato drejtojnë kurse veprimi dhe të marrin vendime. Për më tepër, që menaxherët të jenë efektivë në kujdesin ndaj një ekipi, ata kanë nevojë për dhembshuri, empati dhe aftësi për t’u lidhur me vartësit dhe për të ndërtuar besim.

Gazetaria

Dronët dhe robotët kanë aftësi të shkëlqyera për mbledhjen e informacionit, por këto jo domosdoshmërish i bëjnë ata gazetarë të mirë. Gazetaria është më shumë sesa mbledhje e fakteve dhe të dhënave. Bëhet fjalë për ndjekjen e tregimeve që janë relevante, me kohë dhe me interes për audiencën e synuar. Më e rëndësishmja, gazetaria ka një rol të rëndësishëm në shoqëri, duke u vlerësuar si “pasuri e katërt”. Ajo bën pjesë në kontrollet dhe ekuilibrat në shoqëritë e lira. Makineritë nuk kanë mësuar ende diskrecionin gazetaresk dhe ndjenjën e ndjekjes së tregimeve që kanë rëndësi.

Përgatitja e ushqimit

Ju mund të keni dëgjuar për një robot që dikur konsiderohej kuzhinieri i parë robotik në botë. Ky robot nga Moley Robotics, megjithatë, është larg nga një pjesë e asaj që është një kuzhinier i vërtetë. Nuk ka krijimtarinë e një kuzhinieri. Është madje i paaftë të shijojë ushqimin që përgatit për të përcaktuar nëse ia vlen ta shërbeni. Ai mbështetet në udhëzimet për të përgatitur enët, përfundimisht jo atë që pritet të bëjë një kuzhinier i vërtetë. /Telegrafi