Qeveria u ofrua për të riparuar dëmet në Manastirin e Banjskës, Kisha Ortodokse refuzon

Qeveria u ofrua për të riparuar dëmet në Manastirin e Banjskës, Kisha Ortodokse refuzon

Aktuale September 28, 2023 - 17:27

Dioqeza e Rashkës dhe Prizrenit i është përgjigjur ministrit të Kulturës, Hajrulla Çeku, për sanimin e dëmeve në Manastirin e Banjskës, ku të dielën qëndruan grupi terrorist që sulmuan Policinë e Kosovës.

Ata kanë thënë se është thelbësore riparimi i dëmeve dhe se kanë punuar për vite me banorët vendas dhe ndërkombëtarët për të restauruar dhe mbrojtur vendet e shenjta, përfshirë edhe Manastirin e Banjskës.

Dioqeza Rashkë- Prizren ka deklaruar se janë të zhgënjyer me deklaratat e ministrit Çeku në platformën “X”, ku ata thonë se ka refuzuar ta njohë emrin e duhur të kishës dhe nuk arriti ta identifikojë atë si manastir i Kishës Ortodokse.

“Jemi thellësisht të zhgënjyer nga deklaratat publike të ministrit Çeku në Tëitter (X), ku ai sërish refuzoi të njohë emrin e duhur të kishës sonë dhe nuk arriti ta identifikojë atë si manastir të Kishës Ortodokse Serbe, ku bëhen shërbesa të rregullta, vëllazëri monastike. banon dhe shumë adhurues vijnë për lutje. Kjo qasje jo vetëm që përvetëson trashëgiminë kulturore të Kishës Ortodokse Serbe dhe mohon identitetin e saj, por gjithashtu tregon një preferencë për historinë e hershme të krishterë të manastirit ndaj statusit të tij aktual si një manastir i gjallë, duke zbuluar qëndrimin real të institucioneve të Kosovës ndaj trashëgimisë sonë kulturore”, thuhet në reagim,“Manastiri i Banjskës nuk është vetëm një monument kulturor dhe historik për të cilin kujdeset Kisha dhe shteti ynë prej vitesh, por, mbi të gjitha, një vend i shenjtë i Kishës Ortodokse Serbe, vendimtar për jetën shpirtërore të besimtarëve tanë, veçanërisht në veri të Kosovës. Deklarata e z. Çeku i referohet një kishe të hershme kristiane, e cila anashkalonte statusin e Banjskës që nga shekulli i 14-të si një nga shenjtëroret më të rëndësishme të Kishës Ortodokse Serbe dhe kishës së varrimit të Shën Mbretit Milutin, e restauruar ndjeshëm vitet e fundit.”

Ata kanë thënë se institucionet e Kosovës “vazhdimisht ia mohojnë Kishës sonë qasjen në disa prej objekteve tona fetare, duke penguar hyrjen e klerit dhe besimtarëve tanë, në kundërshtim me standardet ndërkombëtare për liritë fetare dhe ligjet e vetë Kosovës”.

“Institucionet e Kosovës vazhdimisht ia mohojnë Kishës sonë qasjen në disa prej objekteve tona fetare, duke penguar hyrjen e klerit dhe besimtarëve tanë, në kundërshtim me standardet ndërkombëtare për liritë fetare dhe ligjet e vetë Kosovës, të cilat këto institucione duhet t’i respektojnë para së gjithash. Këto institucione aktualisht po miratojnë gjithashtu ligje që synojnë të revokojnë disa nga të drejtat e fundit që i kanë mbetur Kishës Ortodokse Serbe nga i ashtuquajturi Plani i Ahtisaarit, pavarësisht se këto janë të drejta të garantuara ndërkombëtarisht.”

Dioqeza ka deklaruar se nuk pranojnë ndërhyrjen e institucioneve të Kosovës dhe marrjen në mbrojtje të Manastirit të Banjskës.

“Në këtë situatë të papranueshme, Dioqeza jonë nuk është në gjendje të pranojë ndërhyrjen e institucioneve të Kosovës në jetën e Kishës sonë dhe marrjen e mbrojtjes së Manastirit të Banjskës. Ne e shohim këtë iniciativë kryesisht si një akt politik që synon jo vetëm vendosjen e trashëgimisë fetare dhe kulturore të Kishës Ortodokse Serbe në Kosovë dhe Metohi nën kontrollin politik të institucioneve të Kosovës, por edhe si një hap drejt degradimit të mëtejshëm të lirive dhe të drejtave tona themelore fetare. dhe përvetësimin kulturor të kishave dhe manastireve tona.”

Ata kanë deklaruar se janë në gjendje të angazhojnë ekspertë të pavarur për të vlerësuar dëmet e shkaktuara me burimet e tyre dhe kontributet e bamirësve.

“Dioqeza e Rashkës dhe Prizrenit është në gjendje të angazhojë ekspertë të pavarur për të vlerësuar dëmet e shkaktuara, për të rikthyer atë që është dëmtuar me burimet tona dhe kontributet e bamirësve tanë, siç ka qenë rasti me kishat dhe manastiret e tjera të dëmtuara ose pothuajse të shkatërruara nga Ekstremistët shqiptarë gjatë dy dekadave të fundit.”

Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Hajrulla Çeku, dje në platformën “X” ka shkruar se manastiri i Banjskës është monument i trashëgimisë kulturore i mbrojtur me ligjet e Kosovës, që është përdorur si strehë nga terroristët serbë.

“Manastiri ortodoks në fshatin  Banjskë të Zveçanit, një monument i trashëgimisë kulturore i mbrojtur me ligjet e Kosovës, është përdorur nga grupi terrorist si strehë, duke përfshirë edhe armët e tyre”.

Çeku ka shkruar se ky manastir u ndërtua në pjesën e parë të shekullit të 14’të

“Manastiri i Banjskës u ndërtua në pjesën e parë të shekullit të 14’të, në rrënojat e një kishe të hershme paleokristiane dhe supozohet se ky vend ka qenë vendbanim i lashtë romak,- aty janë gjetur mbishkrime epigrafike të periudhës romake”, ka shkruar Çeku.

Ai ka thënë se MKRS ka buxhet që ta restaurojë Manastirin e Banjskës.

“MKRS tashmë ka një kod buxhetor me mjetet e nevojshme për masat restauruese edhe në Manastirin e Banjskës. Jemi në pritje të kushteve të nevojshme që autoritetet tona profesionale të trashëgimisë kulturore të vizitojnë monumentin për ta bërë vlerësimin e dëmeve”, ka shkruar ai.

Pas kësaj, Çeku ka thënë se do t’i ndërmarrin veprimet e nevojshme./Express