Në aktakuzën ndaj Thaçit e të tjerëve përmenden Sylejman Selimi, Fatmir Limaj, Sabit Geci, Lahi Brahimaj, Rrustem Mustafa, Latif Gashi e Shukri Buja

Në aktakuzën ndaj Thaçit e të tjerëve përmenden Sylejman Selimi, Fatmir Limaj, Sabit Geci, Lahi Brahimaj, Rrustem Mustafa, Latif Gashi e Shukri Buja

Aktuale October 03, 2022 - 12:59

Zyra e Prokurorit të Specializuar, më 30 shtator, ka dorëzuar aktakuzën e konfirmuar të ndryshuar ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Jakup Krasniqit dhe Rexhep Selimit, e cila përbëhet nga dhjetë pika me akuza, ku këta të fundit ngarkohen për krime lufte e kundër njerëzimit.

Në këtë aktakuzë përmenden edhe Sylejman Selimi, Fatmir Limaj, Sabit Geci, Lahi Brahimaj, Rrustem Mustafa, Latif Gashi, Shukri Buja.

Sipas aktakuzës, mes së paku prillit 1998 dhe janarit 1999, komandanti i Zonës Operative të Drenicës, Sylejman Selimi, Sabit Geci dhe shumë anëtarë të tjerë të UÇK-së mbajtën të paktën 25 persona, për periudha të ndryshme kohore dhe pa proces të rregullt ligjor, në ish-stacionin policor dhe disa lokacione tjera në Likoc, Skenderaj.

Aktakuza thotë se të arrestuarit lidheshin dhe mbaheshin nën roje në qeli të errëta, të mbyllura me dritare të mbyllura.

Tutje, thotë se disa të burgosur në Likoc u mbajtën gjithashtu në vende të tjera të paraburgimit

“Së paku ndërmjet prillit 1998 dhe fundit të korrikut 1998, një shtab i UÇK-së ekzistonte në Jabllanicë, Gjakovë nën komandën e Lahi Brahimaj. Lahi Brahimaj dhe shumë anëtarë të tjerë të UÇK-së mbajtën të paktën 13 persona për periudha të ndryshme kohore dhe pa proces të rregullt ligjor në një kompleks në Jabllanicë, i cili gjithashtu shërbente si kazermë. Dokumentet dhe sendet e të arrestuarve u konfiskuan. I lidhnin me litar e tel dhe i ruanin”, thuhet tutje.

Në aktakuzë thuhet se rreth fundit të prillit 1998 dhe 25 ose 26 korrik 1998, disa anëtarë të UÇK-së operuan një vend paraburgimi në një kompleks të rrethuar në Llapushnik, Drenas.

“Në çdo kohë, deri në 30 persona janë ndaluar në Llapushnik pa një proces të rregullt ligjor. Të arrestuarit, të cilët u mbajtën për periudha të ndryshme kohore, u lidhën me zinxhirë dhe ruheshin. Disa të paraburgosur në Llapushnik janë transferuar nga vendet e tjera të paraburgimit. Pjesëtarë të shumtë të UÇK-së, përfshirë Fatmir Limaj dhe Shukri Buja, morën pjesë në arrestimin dhe ndalimin e personave të mbajtur në Llapushnik”, thuhet tutje.

Në vijim, aktakuza pretendon se së paku ndërmjet nëntorit 1998 dhe marsit 1999, selia e Zonës Operative të Llapit ishte në Llapashticë, Podujevë. Tutje, thuhet se Komandanti i Zonës Operative të Llapit, Rrustem Mustafa, Latif Gashi dhe disa pjesëtarë të tjerë të UÇK-së ndaluan së paku 52 persona pa proces të rregullt ligjor në një lokacion në Llapashticë afër policisë ushtarake dhe shtabit të zonës. Sipas aktakuzës, të arrestuarit u ndaluan dhe u mbajtën nën roje në dhoma të mbyllura me dritare të mbyllura.

“Ndërmjet [REDAKTUAR] 1999 dhe [REDAKTUAR] 1999, anëtarë të caktuar të UÇK-së ndaluan së paku 13 persona pa proces të rregullt ligjor në [REDAKTUAR], Kaçanik, [REDAKTUAR]. Më [REDAKTUAR] 1999 ose rreth kësaj, pesë të paraburgosur [REDAKTUAR] në [REDAKTUAR], Kaçanik, ku ata u ndaluan pa një proces të rregullt ligjor. Në ose rreth [REDAKTUAR] 1999, [REDAKTUAR] pesë të burgosur [REDAKTUAR] në [REDAKTUAR], ku ata u ndaluan deri në ose rreth [REDAKTUAR] 1999 pa një proces të rregullt ligjor. Të paraburgosurit në këto vende mbaheshin fizikisht dhe mbaheshin në dhoma të mbyllura dhe/ose nën roje të armatosur. Në këto ndalime u përfshinë shumë anëtarë të UÇK-së, përfshirë anëtarët e [REDAKTUAR] brenda Zonës Operative të Nerodimes. Shukri BUJA ishte komandant i Zonës Operative të Nerodimes.”,thuhet tutje.

Në vijim thuhet se midis prillit 1998 dhe janarit 1999, të burgosurve në Likoc, Skënderaj, iu ofrua ushqim, ujë, objekte sanitare dhe higjienike, kujdes mjekësor dhe/ose shtrat të pamjaftueshëm.

“Anëtarë të shumtë të UÇK-së, përfshirë Sylejman Selimi dhe Sabit Geci, në mënyrë rutinore nënshtruan të burgosurve rrahje të rënda dhe abuzime psikologjike. Të arrestuarit goditeshin në të gjithë trupin e tyre me pushkë, shkopinj bejsbolli, vegla metalike dhe shkopinj druri, dhe goditeshin me grushte, shkelma dhe/ose kërcënoheshin ndryshe me lëndime trupore dhe vdekje. Ata mund të dëgjonin dhe shihnin abuzimin e rëndë të të burgosurve të tjerë, përfshirë anëtarët e familjes, dhe u detyruan të rrihnin njëri-tjetrin. Të arrestuarit u morën në pyetje dhe u akuzuan si tradhtarë për përkrahje të LDK-së, shoqërim me serbët apo policinë, si spiunë dhe bashkëpunëtorë të autoriteteve serbe dhe mospërkrahje të UÇK-së. [REDAKTUAR]”, thuhet tutje.

Sipas aktakuzës, të paktën ndërmjet prillit 1998 dhe fundit të korrikut 1998, të burgosurve në Jabllanicë, Gjakovë, iu ofrua ushqim joadekuat, ujë, objekte sanitare dhe higjienike, kujdes mjekësor dhe/ose shtrat joadekuat.

“Gjërat personale e të arrestuarve u sekuestruan dhe nuk u kthyen më. Anëtarë të shumtë të UÇK-së, duke përfshirë Lahi Brahimaj, i nënshtronin të burgosurit në mënyrë rutinore ndaj rrahjeve të rënda dhe abuzimit psikologjik. Të arrestuarit u goditën në të gjithë trupin me shkopinj bejsbolli, u goditën me grushte, shkelma, [REDAKTUAR] dhe/ose kërcënoheshin me vdekje. Ata mund të dëgjonin dhe shihnin abuzimin e rëndë të të burgosurve të tjerë dhe, të paktën në një rast, u urdhëruan të vrisnin njëri-tjetrin. Të arrestuarit u morën në pyetje dhe u akuzuan për lidhje me serbët ose policë, si dhe si spiunë dhe bashkëpunëtorë me autoritetet serbe. Në mesin e të arrestuarve përfshiheshin persona të etnive rome, serbe, [TË REDAKTUAR]”, thuhet në vijim.

Tutje, akuza thotë se midis majit dhe qershorit 1999, të paraburgosurit në Kukës, rrethi Kukës, Shqipëri u mbajtën në dhoma që ishin të nxehta dhe mbytëse dhe me dysheme të pista betoni.

“..Pjesëtarë të shumtë të UÇK-së, përfshirë Sabit Geci, në mënyrë rutinore i nënshtronin të burgosurit ndaj rrahjeve të rënda dhe abuzimit psikologjik. Të arrestuarit u goditën në të gjithë trupin me shkopinj, shufra metalike, armë dhe shkop bejsbolli, u prenë me thika, u goditën me grushte, shkelma, u dogjën, [REDAKTUAR], u qëlluan me armë, iu nënshtruan akteve të simulimit të mbytjes dhe/ose u kërcënuar me lëndime trupore dhe vdekje”, thuhet tutje.

Sipas aktakuzës, disa pjesëtarë të UÇK-së i detyruan dy të burgosur që të [REDAKTUAR] dhe qëlluan mbi ta me armë automatike, duke i plagosur.

“Një i paraburgosur u informua se ishte dënuar me burg dhe ekzekutim, edhe pse nuk ishte zhvilluar asnjë gjyq. Të arrestuarit mund të dëgjonin dhe shihnin abuzimin e rëndë të të burgosurve të tjerë, përfshirë anëtarët e familjes, dhe u urdhëruan të rrihnin njëri-tjetrin. Disa anëtarë të UÇK-së i detyruan të burgosurit të kryejnë punë fizike”, thuhet tutje në aktakuzë.

Tutje, prokuroria pretendon se më 17 maj 1999 ose rreth kësaj date, [REDAKTUAR] u arrestua dhe u ndalua nga disa anëtarë të UÇK-së në vendin e një ish-fabrika metalike në Kukës, Shqipëri.

“[REDAKTUAR] dhe të burgosur të tjerë janë rrahur rëndë nga pjesëtarë të caktuar të UÇK-së, përfshirë Sabit GECI, pothuajse çdo ditë. Më 4 qershor 1999 ose rreth kësaj date, gjatë rrjedhës së një keqtrajtimi të tillë, [REDAKTUAR] u qëllua [REDAKUAR]. Të nesërmen, [REDAKTUAR] vdiq si rezultat i keqtrajtimit”, thuhet tutje.