FBI zbarkon në Tiranë për hetimin e sulmit kibernetik ndaj Shqipërisë

FBI zbarkon në Tiranë për hetimin e sulmit kibernetik ndaj Shqipërisë

Aktuale August 08, 2022 - 23:59

Një grup i FBI është dislokuar në Tiranë për të mbështetur hetimet për zbulimin e autorësisë së sulmit kibernetik ndaj sistemit të shërbimeve online në Shqipëri.

Lajmi është bërë i ditur nga zëvendëskryeministrja dhe ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku gjatë vizitës në Qendrën e Kontrollit Teknik të Automjeteve Vlorë.

“Kemi një dislokim të FBI në Tiranë për të ndjekur gjithë procesin. Dhe duhet të ketë një investigim të thellë të këtij sulmi kibernetik, pasi sot lufta më shumë se kurrë zhvillohet ne energji dhe në fushën kibernetike”, tha Balluku.

Sipas saj, këto janë të gjitha fenomenet e zhvillimit teknologjik të botës, por edhe Shqipëria nuk përjashtohet nga këto sulme.

“Ndaj ne po marrim të gjitha masat. Mbështetja që kemi nga partnerët, nga aleatët dhe sidomos siç thashë ky investigim i thellë që po bëhet nga FBI dhe agjencitë e tjera të inteligjencës, do të na japin të gjitha të dhënat, si ka ndodhur sulmi, nga ka ardhur, megjithëse një pjesë e tyre sot janë zbardhur”, tha ajo, duke mos dhënë më shumë detaje

Ndryshe, Shqipëria muajin e kaluar ka qenë cak i një sulmi kibernetik, për të cilin kryeministri Edi Rama tha se është kryer nga një shtet tjetër, duke mos i përmendur emrin.

Sulmi më i madh kibernetik në historinë e Shqipërisë paralizoi të gjitha faqet qeveritare, përfshirë platformën e shërbimeve online e-Albania, përmes së cilës qytetarët pajisen me shumicën e dokumenteve.

Rama pati deklaruar se në momentin që do të kenë prova të mjaftueshme, Qeveria do të ndërmarrë hapa konkretë diplomatikë.

Agjencia Kombëtare e Shoqërisë së Informacionit (AKSHI) njoftoi se sulmi nisi si një sulm tipik në të cilin hakerët u përpoqën të godasin sistemet kritike, duke synuar t’i bënin ato jofunksionale. /atsh