Borrell: Kosova e ka miratuar dhe duhet ta themelojë pa shtyrje Asociacionin

Borrell: Kosova e ka miratuar dhe duhet ta themelojë pa shtyrje Asociacionin

Aktuale August 04, 2022 - 15:51

Përfaqësuesi i lartë i Bashkimit Evropian për Marrëdhëniet e Jashtme dhe Politikat e Sigurisë, Josep Borrell, ka thënë se Kosova duhet ta themelojë pa vonesë Asociacionin e Komunave me Shumicë Serbe, pasi sipas tij, Prishtina dhe Beogradi kanë rënë dakord për këtë me nënshkrimin e Marrëveshjes së Brukselit të vitit 2013.

Ai këtë e ka potencuar në një përgjigje, të cilën ia ka kthyer një eurodeputeti në emër të Komisionit Evropian.

“Pajtimi për themelimin e Asociacionit/Bashkësisë së Komunave me Shumicë Serbe është bërë nga të dyja palët, Kosova dhe Serbia, kjo u arrit me Marrëveshjen e Brukselit të vitit 2013. Marrëveshja ishte ratifikuar nga Parlamenti i Kosovës dhe Kosova duhet të përmbushë detyrimin e saj ligjor dhe të zbatojë atë pa vonesa. Të dyja palët duhet të përmbushin të gjitha detyrimet e tyre ligjore ndërkombëtare dhe zbatojnë marrëveshjet në pritje. Ata gjithashtu duhet të bëjnë përpjekje të mëtejshme thelbësore me qëllim për të arritur një marrëveshje gjithëpërfshirëse ligjërisht të detyrueshme për normalizimin e marrëdhënieve, e cila është kyçe në rrugët e tyre evropiane”, shkroi Borrelli.

Borrelli ka theksuar Bashkimi Evropian i kushton rëndësi të madhe sundimit të ligjit, mbrojtjes të së drejtave themelore dhe lirive të njeriut, duke përfshirë të drejtat e komuniteteve joshumicë dhe lirinë fetare, dhe nga afër monitoron të gjitha zhvillimet në këto fusha në Kosovë.

“Adresimi i nevojave të serbëve të Kosovës komuniteti joshumicë është një element i rëndësishëm për akterët e BE-së në Kosovë. Si Zyra e BE-së në Kosovë, Përfaqësuesi Special i BE-së (EUSR) dhe Politika e Përbashkët e Sigurisë dhe Mbrojtjes misioni në Kosovë (EULEX) monitoron gjendjen e të gjitha komuniteteve joshumicë”.

“Misioni i BE-së për Sundimin e Ligjit në Kosovë (EULEX) po e mbështet në mënyrë aktive Kosovën institucionet e zbatimit të ligjit në forcimin e shtetit të së drejtës, duke përfshirë përpjekjet e tyre për të të hetuar incidentet e sigurisë që lidhen me objektet fetare dhe kulturore, deklaroi Borrelli në përgjigje.

Shefi i Politikës së Jashtme të BE-së ka treguar qëndrimin edhe sa i përket çështjes së Manastirit të Deçanit.

“BE-ja u ka kujtuar vazhdimisht institucioneve të Kosovës që të zbatojnë me shpejtësi dhe në tërësi aktgjykimin e Gjykatës Kushtetuese për pronësinë e tokës në Manastirin e Deçanit pa ndonjë vonesë të mëtejshme”, njofton KlanKosova.tv.