Kurti: Kemi ndarë 34.7 milionë euro shtesë për programin e MCC-së për energji

Kurti: Kemi ndarë 34.7 milionë euro shtesë për programin e MCC-së për energji

Aktuale July 31, 2022 - 12:30

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka thënë se Qeveria e Kosovës është zotuar t’i ndajë 34.7 milionë euro në formë të bashkëfinancimit të marrëveshjes së MCC-së të nënshkruar në SHBA këtë javë.

Në një konferencë për media bashkë me ministren e Ekonomisë, Artane Rizvanolli të dielën, Kurti ka thënë se vlera totale e programit shkon në 236.7 milionë dollarë.

“Me marrëveshje përmes Korporatës së Sfidës së Mijëvjeçarit janë pajtuar që t’i japin Kosovës grant në vlerë prej 202 milionë dollarë. Ky është granti më i madh i njëhershëm në histori të Kosovës së çliruar. Qeveria e Kosovës është zotuar se do ta mbështesë programit 34.7 milionë dollarë në bashkëfinancim duke e quar kësisoj vlerën totale në 236.7 milionë dollarë”, ka thënë Kurti.

Sipas tij, investimet e programit kompakt do të jenë pronë e Kosovës.

“Investimet e programit kompakt do të jenë pronë e Kosovës dhe do t’i përfshijë tri projekte: e para është rezerva apo bateritë me kapacitet 340 megavat, e dyta është zhvillimi i fuqisë punëtorë dhe përfshirja e grave në sektor të energjisë dhe e treta është projekti i institucionit amerikan të katalizatorit në zhvillim. Paralelisht zhvillohen kuadro në fushën e energjisë si dhe nxiten investime”, është shprehur Kurti./EO