Hovenier: Mohimi i masakrës së Reçakut dhe lavdërimi i krimeve të luftës çnderon kujtimin e të vdekurve

Hovenier: Mohimi i masakrës së Reçakut dhe lavdërimi i krimeve të luftës çnderon kujtimin e të vdekurve

Aktuale January 15, 2022 - 12:06

Ambasadori amerikan në Kosovë, Jeffrey Hovenier, në ceremoninë e përkujtimit të Masakrës së Reçakut, të organizuar nga kryeministria, tha se mohimi i masakrës së Reçakut dhe lavdërimi i krimeve të luftës çnderon kujtimin e të vdekurve, rihap plagët e të mbijetuarve dhe e kthen këtë rajon përsëri në përpjekjet drejt konsolidimit demokratik dhe integrimit të plotë euroatlantik.

Ky është fjalimi i tij i plotë:

Presidenti Osmani, kryeministri Kurti, kryeparlamentari Konjufca dhe të ftuar të nderuar, të dashur miq, jam i përulur që jam sot këtu me ju, duke përfaqësuar popullin amerikan, për të nderuar dhe kujtuar ata që humbën jetën në Reçak 23 vjet më parë. Faleminderit për këtë mundësi për t'iu bashkuar popullit të Kosovës në këtë rast solemn për të përkujtuar dhe për të mbajtur zi për ata të cilëve iu ndërpre jeta tragjikisht atë ditë.

Askush të mos harrojë apo mohojë atë që ndodhi këtu, apo pse Shtetet e Bashkuara dhe aleatët tanë dolën në mbrojtje të popullit të Kosovës. E mbaj mend mirë atë ditë. Si oficer në Misionin e SHBA-së në OSBE, përgjegjës për Kosovën në atë kohë, mora një telefonatë nga shefi i atëhershëm i misionit verifikues të Kosovës, ambasadori William Walker menjëherë pasi u largua nga skena e tmerrit, tashmë i fokusuar në rekomandimet e tij për OSBE-në si përgjigje për vrasjen brutale të civilëve të pambrojtur.

Në përgjigje të kësaj mizorie dhe të tjerash, Shtetet e Bashkuara, së bashku me aleatët tanë të NATO-s, vepruan për të mbrojtur civilët e pambrojtur në emër të paqes, lirisë dhe stabilitetit. Këto synime pasqyrojnë vlerat e thella amerikane dhe perëndimore. Ne besojmë se të gjithë njerëzit, pa dallim etnie apo feje, e meritojnë dinjitetin e të jetuarit në liri dhe siguri.

Ne jemi të vetëdijshëm për përpjekjet për të rishkruar historinë e mirë-dokumentuar të kësaj masakre dhe për të minimizuar ose keqinterpretuar faktet rreth këtyre mizorive. Më lejoni të jem i qartë për angazhimin e Shteteve të Bashkuara ndaj së vërtetës. Siç tha atëherë presidenti Clinton, ne riafirmojmë tani: “Ky ishte një akt i qëllimshëm dhe pa dallim vrasjeje i krijuar për të mbjellë frikë në mesin e popullit të Kosovës”.

Mohimi i këtyre incidenteve dhe lavdërimi i krimeve të luftës çnderon kujtimin e të vdekurve, rihap plagët e të mbijetuarve dhe e kthen këtë rajon përsëri në përpjekjet drejt konsolidimit demokratik dhe integrimit të plotë euroatlantik. Paqja dhe drejtësia vijnë nga një njohje me sy të qartë të krimeve të së shkuarës. Kjo është jetike për të siguruar që këto krime të tmerrshme të mos ndodhin më kurrë.

Por njohja e së vërtetës të së kaluarës është vetëm hapi i parë drejt drejtësisë.

Sot më 15 janar është 23 vjetori i masakrës këtu në Reçak. Është gjithashtu, rastësisht, ditëlindja e një prej liderëve dhe avokatëve më të mëdhenj të Shteteve të Bashkuara të Amerikës për drejtësi dhe pajtim - Dr. Martin Luther King.

Mendoj se është e përshtatshme që në këtë ditë, ndërsa reflektojmë mbi tmerrin dhe tragjedinë e asaj që ndodhi këtu më 15 janar 1999, të marrim parasysh edhe fjalët dhe trashëgiminë e Dr. King - të cilit i bëjmë haraç dhe nderojmë në të njëjtën ditë cdo vit.

Dr. King nuk ishte i huaj për padrejtësinë, nuk ishte i huaj për humbjen. Gjatë gjithë luftës së tij për avancimin e të drejtave të njeriut, ai u sulmua fizikisht, u margjinalizua, u kërcënua dhe në fund u vra. Megjithatë, edhe pse ai lëngonte në një burg në Alabama për protesta paqësore ndaj racizmit dhe ndarjes racore, ai shkroi për drejtësinë dhe pajtimin - qëllimi përfundimtar jo vetëm barazia, por fati i përbashkët. Në "Letër nga burgu i Birminghamit", ai shkroi këto fjalë transhendente: "padrejtësia kudo është një kërcënim për drejtësinë kudo".

Dr. King na thirri të gjithëve në veprim, duke pohuar se ne kemi fuqinë për të promovuar ndryshime pozitive, duke vënë në dukje "Progresi njerëzor nuk rrokulliset kurrë mbi rrotat e pashmangshmërisë". Por ai gjithashtu na bëri thirrje që të kujtojmë pikën kryesore - jo ndëshkimin, por pajtimin. I bëj jehonë fjalëve të tij – një kujtesë e fuqishme për të gjithë ne: “Fundi ynë përfundimtar duhet të jetë krijimi i komunitetit të dashur”.

Në frymën e atij vizioni të një komuniteti të dashur, dua të citoj një tekst më të fuqishëm që besoj se mund të ofrojë një udhëzues se si të nderojmë sa më mirë viktimat tragjike që kujtojmë këtu sot. Nga Deklarata e Pavarësisë së Kosovës e 17 shkurtit 2008…

“I përkushtuar për t'u përballur me trashëgiminë e dhimbshme të së kaluarës së afërt në frymën e pajtimit dhe faljes. Të përkushtuar për mbrojtjen, promovimin dhe nderimin e diversitetit të popullit tonë”.

Le të na udhëheqin të gjithëve këto fjalë.

Faleminderit