Kronologjia e mospajtimeve midis Kurtit dhe BE-së

Kronologjia e mospajtimeve midis Kurtit dhe BE-së

Aktuale January 14, 2022 - 19:41

Mospajtimet e fundit midis kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti dhe Përfaqësuesit të Lartë të Bashkimit Evropian, Josep Borrell rreth mbajtjes së referendumit të Serbisë në territorin e Kosovës, nuk janë mospajtimet e vetme mes këtyre dy zyrtarëve.

Që prej formimit të Qeverisë Kurti, më 22 në mars të vitit 2021, dy zyrtarët kanë pasur një sërë mospajtimesh që janë bërë publike.

Institucionet e Kosovës deklarohen njëzëri kundër votimit në referendumin e Serbisë

Që prej marrjes së mandatit si kryeministër, Kurti ia kishte bërë me dije Borrellit dhe ekipit të tij, se në dialogun me Serbinë, që ndërmjetësohet nga blloku evropian, Kosova do të kërkojë trajtim të barabartë.

Për këtë gjë, Kurti kishte refuzuar që të zhvillohej takimi i parë me presidentin e Serbisë, Alleksandar Vuçiq në datën që ishte shpallur publikisht nga shefi i diplomacisë së BE-së, Borrell, pas një takimi që kishte me Vuçiqin.

Sipas burimeve diplomatike, deri në atë moment Kurti nuk e kishte konfirmuar pjesëmarrjen në takim dhe Borrell e kishte shpallur datën e takimit pa pritur që të marrë konfirmimin nga pala kosovare.

Përfaqësuesit e shefit të diplomacisë së BE-së kishin bërë përpjekje që takimi të mbahej më 11 maj 2021, siç kishte paralajmëruar publikisht Borrell, sepse besueshmëria e tij po vihej në pikëpyetje. Por, Kurti nuk pranoi që takimi të mbahej në atë datë, duke u arsyetuar se “Qeverisë së re i duhet më shumë kohë që takimi të përgatitet mirë”.

Mospajtimet e tjera dolën në publik disa herë, sidomos sa i përket çështjes së themelimit të Asociacionit të komunave me shumicë serbe në Kosovë.

BE-ja vazhdimisht bën thirrje që Asociacioni të krijohet, duke thënë se “është obligim i Kosovës nga Marrëveshja e Brukselit”, ndërkaq kryeministri Kurti dhe Qeveria e tij vazhdimisht ka refuzuar që ta themelojë Asociacionin, duke argumentuar se “nuk mund të ketë Asociacion njëetnik në Kosovë”.

Më së shumti mospajtime rreth kësaj çështjeje dolën gjatë një konference për media në Bruksel, pas një takimi të Këshillit të Stabilizim Asociimit midis Kosovës dhe BE-së.

Shkrimin e plotë mund ta lexoni KETU:

https://www.evropaelire.org/a/mospajtimet-mes-kurtit-dhe-borrellit-/31654704.html?fbclid=IwAR1u-S_8_NA89w9V-WnnGu1r9zRBbQjYV_twew-kxulAoLfp1djLvPvyDJA