Infektuar: 101517
Shëruar: 87012
Vdekur: 2072
Rrugetimi nga Kosova deri ne Zvicër në kohë pandemie. Ja cfarë duhet bërë (testi, formulari..) para se të hyni në Gjeneve apo Zurich..

Rrugetimi nga Kosova deri ne Zvicër në kohë pandemie. Ja cfarë duhet bërë (testi, formulari..) para se të hyni në Gjeneve apo Zurich..

Aktuale March 06, 2021 - 12:03

Prishtinë, 6 mars -Numri i infeksioneve, sikur edhe i viktimave në Zvicër si pasoje e pandemisë  COVID-19 ka vijuar të bjerë javët e fundit. Situata epidemiologjike mbetet e brishtë ne Zvicër, megjithatë, për shkak të llojeve të reja ngjitëse të virusit. Në mbledhjen e saj më 17 shkurt 2021, Këshilli Federal analizoi situatën, duke propozuar një relaksim të kujdesshëm dhe gradual, në mënyrë që t’i jepet më shumë hapësirë ëjetës ekonomike dhe sociale duke shmangur sa më shumë që të jetë e mundur një valë të tretë epidemike, njofton gazeta zvicerane ne shqip “Le Canton27.ch”, duke ju referuar burimeve te Ministrise se shendetësise (OFSP/BAG) ne Bernë.

Që nga  8 shkurti  është e detyrueshme nje test kur hyni në Zvicër nese udhton me aeroplan. Vetëm ata që tregojnë një test negativ të koronës lejohen të hyjnë.Përveç testimit të detyrueshëm, ekziston një detyrim dhjetë-ditor i karantinës. Të cilën mund ta lini me një test tjetër negative pas shtatë ditësh. Detyrimi për karantinë zbatohet vetëm për “vendet në rrezik” në listën e Zyrës Federale të Shëndetit Publik (OFSP/BAG), njofton gazeta zvicerane në shqip “Le Canton27.ch” 

Ne listen e re te Qeverise zvicerane e cila hyne ne fuqi nga neser (08.03.21-16.03.21) si “vende te rrezikuara” ka vene Shqiperinë, Serbine, Malin e Zi dhe vende tjera, por jo edhe Kosovën, njofton gazeta zvicerane ne shqip “Le Canton27.ch”, duke ju referuar burimeve te Ministrise se shendetësise (OFSP/BAG) ne Bernë.

Ja cfarë duhet bërë (testi-PCR, formulari..) para se te hyni në Gjeneve apo Zurich..

Image

Laboratori “EuroLab” nga tani është i certifikuar me ISO Standarde. “EuroLab” i cili tash e disa muaj kryen testime PCR për COVID-19 në terminalin e vjetër të aeroportit “Adem Jashari”, nga tani ka certifikimin ndërkombëtar të standardeve ISO 9001. Me certifikimin me ISO Standarde nga tani shërbimet e “EuroLab” janë të pranuar ndërkombëtarisht. Rezultatet e testimit në “EuroLab” merren brenda ditës, ndërsa çmimi për RT PCR test është 35 euro, ndërsa testi Antigen 15 euro.

Sikur drejtor Astrit Ajeti, ashtu edhe shef i laborantave Florim Ahmeti kjane deklaruar për gazeten zvcerane ne shqip Le Canton27.ch se intersimi i udhetareve,  sidomos i atyre qe udheotjne per jashte, ne Zvcer, Gjemrnai dhe vendet tjera te BE-së eshte i madh per te bere testet, gje kjo e obligushme nga vedet e dastinacioneve qe ju kerkojne mergimtareve apo turisteve tane qe largohen nga vendi yne..”

Diten kur ekipi i gazeteve te Le Canton27.ch vizituam qendren e testeve “EuroLab” ne Aeroportin (e vjeter) “Adem Jashari”  hasem ne kolona te gjata, ku verehej nje interesim i madh. Aty verejtem se mjeket, infermiret dhe personeli i “EuroLab” ishin mire te paisur dhe organizuar per tju përjgigjur ekrkesave te qytetarëve tanë.

Image

Në bisede me Fikrije Avdyli Sahiti, infermiere kuptuma se testi behet shume spejte edhe ate për nje ore apo dy maksimum. “Fale ekipit tone por edhe qytetareve te vetedijesuar testimi i udhetareve po ecen mbare pa probleme. Testimet behen sikpas standardve evopiane dhe me cmime te volitshme nga 15 deri ne 35 euro. Mvaret nga preferncat e tyre..” 

Plotesoni Formularin  para se te hyni në Zvicër (Formulaire d’entrée/ Einreiseformular)

Kush duhet të plotësojë formularin e hyrjes?

Pothuajse të gjithë që hyjnë në Zvicër duhet të plotësojnë formularin. Fëmijët mund të deklarohen në atë të një të rrituri që udhëton me ta. Përjashtim: njerëzit që vijnë nga një zonë kufitare e Zvicrës nuk duhet të plotësojnë formularin e hyrjes.

(Le formulaire d’entrée électronique est disponible sur swissplf.admin.ch. Important : Vous devez remplir le formulaire avant votre entrée en Suisse. Das elektronische Einreiseformular ist verfügbar auf swissplf.admin.ch. Wichtig: Füllen Sie das Formular vor der Einreise in die Schweiz aus.)

Starting January 12 EuroLab will offer RT-PCR tests for all arriving and departing passengers at Prishtina Airport

As of Tuesday January 12 all passengers traveling to countries where a PCR test for COVID-19 is required will be able to get tested at the EuroLab International Laboratory, located at the old terminal building of Prishtina International Airport “Adem Jashari”. Starting January 12 EuroLab will offer RT-PCR tests for all arriving and departing passengers at Prishtina Airport. RT-PCR test will cost 35 Euros and the results will be ready 2 hours after sample receipt.