Infektuar: 3178
Shëruar: 1824
Vdekur: 64
Palmer kërkon paqe me Serbinë në 20-vjetorin e Çlirimit të Kosovës

Palmer kërkon paqe me Serbinë në 20-vjetorin e Çlirimit të Kosovës

Aktuale June 12, 2019 - 12:57
Lexoni detajet

Zëvendës-ndihmësi i sekretarit të Shtetit të Amerikës, Matthew Palmer, në 20-vjetorin e Çlirimit të Kosovës, ka kërkuar që të arrihet marrëveshja përfundimtare me Serbinë.

Zëvendës-ndihmësi i sekretarit të Shtetit të Amerikës, Matthew Palmer, në 20-vjetorin e Çlirimit të Kosovës, ka thënë se vendimi i NATO-s ishte i drejtë.

Palmer ka thënë po ashtu se më 1999, intervenimi i NATO-s, gjunjëzoi regjimin e Sllobodan Millosheviqit.

“Sot po shënjojmë 20 vjetorin e mbylljes së operacionit të forcave të NATO-s dhe KFOR-it. Ne e njohim me respekt sakrificat e NATO-s që kanë bërë. NATO-ja ka intervenuar pas të gjitha shtrembërimeve dhe përpjekjeve diplomatike dhe ai intervenim ka qenë shansi i fundit për të gjunjëzuar regjimin e Millosheviqit dhe për të ndaluar shkatërrimet në këtë vend.  Rrethanat në vitin 1999 kanë kërkuar qëllimin që të shmangim një katastrofë të madhe”, ka deklaruar Palmer, raporton lajmi.net.

Palmer në fjalimin e tij, ka ripërsëritur se Shtetet e Bashkuara të Amerikës do të jenë çdo herë pranë Kosovës dhe se qytetarët e Kosovës kanë treguar se janë partner i mirë i SHBA-ve.

“Qytetarët e Kosovës kanë demonstruar se mund të jenë një partner i besueshëm i komunitetit ndërkombëtar. Përkrahja e SHBA-ve për këtë shtet e shton këtë rrugëtim dhe këtë përkrahje për arritjen e demokracisë”, theksoi Palmer.

Me këtë, ai theksoi se, vendimi i çlirimit të Kosovës dhe pavarësisë së Kosovës është vendim që nuk ka kthim prapa.

“ Ne nuk jemi në favor të kthimit të orës prapa sa i përket pavarësisë së Kosovës. Kosova është e rritur tani dhe e pjekur mjaftueshëm për të shërbyer si spirancë e demokracisë”, deklaroi Palmer, raporton më tuje lajmi.net.

Ai në 20-vjetorin e Çlirimit të Kosovës, kërkoi që Kosova dhe Serbia të arrijnë marrëveshjen përfundimtare në mënyrë që të ketë paqe mes të dyja vendeve dhe t’ia mundësojnë njëra-tjetrës rrugën euroatlantike.

Ai ka thënë se tash është koha që Kosova të marrë vet vendimet sepse siç u shpreh Palmer, ka kaluar koha kur SHBA, NATO, Bashkimi Evropian kanë marrë vendim për Kosovën.

“SHBA-të do të jenë në anën tuaj pranë jush, por SHBA, BE, NATO ka kaluar kohë që do të futen në krahët tuaj dhe të marrin vendime që mos t’ia lënë këtë qytetarëve tuaj dhe politikës. Jemi privilegjuar kur vije fjala për zbatimin e ligjit. Përparimi kërkon zotim nga liderët e Prishtinës dhe Beogradit për të siguruar mbrojtjen e pakicave dhe të sjellin para drejtësisë kryerësit e krimeve… ata duhet t’i lënë në një anë retorikat nacionaliste. Shpalosja e viktimave dhe traumave të luftës nuk ju shërben, SHBA është pranë jush, por tani është Kosova që duhet të bëj një paqe dhe të arrijë marrëveshje përfundimtare me Serbinë, marrëveshje me njohje reciproke dhe kjo do të arrinte një paqe në rajon. Kosova dhe Serbia gjithmonë do të jenë fqinjë dhe të dy vendet duhet të zhbllokojnë të ardhmen evropiane dhe të mendojnë nga e ardhmja”, theksoi Palmer.

Sipas tij, është koha e fundit që Kosova dhe Serbia të arrijnë marrëveshjen përfundimtare ligjërisht të obliguar për të dyja vendet.

“Nuk ka kohë më të mirë dhe më të përshtatshme për të arritur këtë marrëveshje përfundimtare. Një gjë të tillë e bënë edhe Greqia e Maqedonia dhe tani duhet të kërkohet një qëndrueshmëri dhe duhet të bëhet sikurse 20 vite më parë për ta thyer këtë pengesë. Nëse Kosova nuk vazhdon përpara dhe nuk vazhdon në zhbllokimin do të prishet ai cikët drejt së ardhmes”, theksoi Palmer.