Sejdiu: Integriteti territorial i Kosovës është i garantuar

Sejdiu: Integriteti territorial i Kosovës është i garantuar

Aktuale shkurt 17, 2019 - 22:01
Lexo Detajet

Shpallja e pavarësisë së Kosovës më 17 shkurt të vitit 2008, ishte ngjarja më e rëndësishme për Kosovën në shekullin e ri, vlerëson presidenti i atëhershëm i Kosovës, Fatmir Sejdiu.

Ai në një bashkëbisedim me Anadolu Agency vlerëson kohën kur Kosova shpalli pavarësinë, marrëdhëniet e saj me vendet fqinje dhe tema tjera që ndërlidhen me pavarësinë e vendit.

Sejdiu thekson se për të mbërritur në atë moment, është dashur shumë sakrificë të gjeneratave të tëra, që kulmoi me luftën me pasoja të shumta të cilat i shkaktoi Serbia në Kosovë.

“Viktimat e shumta që janë, pastaj një dëbim i madh i popullsisë së Kosovës jashtë vendit, rreth 1 milion qytetarë, si dhe duke pasur parasysh edhe vrasjet, arrestimet dhe shumë forma tjera si shpërnguljet e torturat që janë bërë mbi gjeneratat që kanë kapërcyer. Prandaj ka qenë një fat për të gjallët që të përmbyllin këtë cikël pas një rezistence të fuqishme politike dhe të armatosur dhe pas një ndihme të jashtëzakonshme ndërkombëtare që i është dhënë Kosovës që të arrijmë ditën e lirisë”, thotë Sejdiu.

Ish-presidenti kosovar njëherësh ish-kryetar i ekipit negociator të Kosovës, rrëfen mbi shpalljen e pavarësisë, të cilës sipas tij i parapriu procesi negociator që udhëhiqej nga negociatori special i sekretarit të Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara, Marti Ahtisari.

“Me atë që ne kemi ofruar si vizion edhe gjatë negociatave, ka qenë e bollshme që të kuptohet se Kosova vërtetë do të bëhet një faktor i rëndësishëm për paqen dhe stabilitetit dhe do të jetë e tillë që do të mund të jetojë natyrisht në bashkëpunim ndërkombëtar me vendet e tjera sovrane. Dhe, ajo ditë kur bëhet shpallja e pavarësisë ka qenë një moment i ndjeshëm. Shumë kush ka dëshiruar ndoshta të jetë edhe më herët, por rrethanat kanë qenë të tilla që është dashur të përgatiten të gjitha elementet për të pasur finalen e 17 shkurtit”, theksoi Sejdiu.

Njohjet e para kanë qenë një gëzim i madh për ne

Ai thekson se data e shpalljes së pavarësisë ishte caktuar dy-tre javë më parë, edhe pse opinioni nuk ishte i informuar për të, për çka kishte pasur shumë emocione ato ditë. Ka qenë e nevojshme përgatitja e një numri dokumentesh të lidhura me kërkesën e adresuar shumë vendeve për njohjen ndërkombëtare të Kosovës, të cilat i kishte nënshkruar ai, ose kryeministri i atëhershëm Hashim Thaçi. Gjithashtu, ka qenë e nevojshme t’u dërgohet një garanci e institucioneve të caktuara ndërkombëtare, Kombeve të Bashkuara, Bashkimit Evropian, NATO-s, për praninë e mekanizmave që do të jenë të pranishme në Kosovë, siç është EULEX-i, i cili erdhi më vonë për të mbështetur sundimin e ligjit.