Përplasja e Mitchellit me Vuçiqin rreth Ushtrisë së Kosovës

Përplasja e Mitchellit me Vuçiqin rreth Ushtrisë së Kosovës

Aktuale mars 14, 2018 - 13:51
Vuciq: Amerikanët kanë marrëdhënie të veçanta me Kosovën

Nuk ka asnjë instrument ligjor ndërkombëtar që mund të justifikojë formimin e forcave të armatosura të Kosovës dhe Serbia do të kundërshtojnë atë, tha Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuciq, duke shtuar se këtë qëndrim e përcolli në mënyrë të qartë edhe te zyrtari i lartë amerikan Wess Mitchell.

Vuçiq iu përgjigj pyetjes nëse ai bisedoi me Mitchellin për formimin e Ushtrisë së Kosovës, pasi Mitchell kishte mbështetur dje (në Prishtinë) qëllimin e Kosovës.

Vuçiq tha se ai është mirënjohës Mitchellit për bisedën mbi këtë temë, e cila ishte e hapur, dhe më pas Vuçiq iu drejtua të pranishmëve në konferencën për shtyp, njerëzve në BE, SHBA, të gjithëve ... duke i ftuar që të tregojnë "një dokument të vetëm në bazë të të cilit do të formohej ushtria e Kosovës dhe që ka mbështetje në të drejtën ndërkombëtare ".

"Nuk ka asnjë dhe nuk mund të shpiket nga askush në SHBA apo në BE. Në përputhje me marrëveshjen ushtarako-teknike në Kumanovë, asnjë forcë ushtarake e Kosovës nuk mund të ekzistojë, vetëm KFOR-i mund të ekzistojë", tha Presidenti serb.

Sa i përket Rezolutës 1244, shtoi ai, gjithashtu nuk parashikon forcat ushtarake shqiptare, por flet vetëm për ‘kthimin’ e forcave serbe të sigurisë.

"Kështu që unë u kërkoj të gjithë mysafirëve të listojnë një nen, një paragraf që i jep të drejtën çdokujt për të formuar një ushtri të tillë", pyeti Vuçiq, dhe pastaj tha:

"Ata janë të bazuara në faktin se ata e njohin pavarësinë e Kosovës, amerikanët në këtë rast kanë marrëdhënie të veçanta me Kosovën, pasi i kanë njohur ata, konsiderojnë se kanë të drejtë të formojë forcat e sigurisë".

Serbia, megjithatë, shtoi ai, nuk mendon kështu, kundërshton dhe do të vazhdojë të kundërshtojë, dhe kjo i është kumtuar qartë Mitchellit.

"Puna ime është për të mbrojtur interesat tona dhe për të folur në përputhje me ligjin, dhe përveç kësaj, unë nuk mendoj se një veprim i tillë (formimi i forcave të armatosura të Kosovës) nuk do të kontribuonte në stabilitetin e askujt në rajon", përfundoi ai.

Serbia është e gatshme për kompromis në çështjen e Kosovës, por nuk është e gatshme dhe nuk do të pranojë asnjë poshtërimin dhe kolaps të shtetit serb, ka thënë presidenti serb pas takimit me Mitchell.

Vuçiç tha se Serbia dhe SHBA kishin pikëpamje të ndryshme mbi çështjen e Kosovës, por Mitchell kishte dëgjuar pikëpamjet tona dhe ndoshta i kuptonte.

"Çdo kompromis është i vështirë, por duhet të pranohet nga palët e dyta dhe të treta," shtoi Vuçiq, shkruan Sputnjik, transmeton zeri.info

Presidenti serb tha se e kishte informuar diplomatin amerikanë se ai ishte pothuajse i sigurt se Prishtina nuk do të zbatonte marrëveshjen e Brukselit apo krijimin e Asociacionit të Komunave serbe (AKS) , transmeton zeri.info

"Për t'ju thënë të vërtetën, jam pothuajse i bindur se nuk ka asgjë nga ajo punë. Nëse ata do të dëshironin, ata do ta bënin atë në pesë vitet e fundit, dhe nuk kanë lëvizur as gishtin. Unë jam i bindur se nuk kanë ndërmend ta bëjnë këtë dhe për këtë ata kanë pasur pëlqimin e heshtur të një pjese të mirë të bashkësisë ndërkombëtare", tha Vuçiq.

Ai gjithashtu vuri në dukje se Serbia duhej të përmbushë gjithçka.

Mitchell tha se mesazhi i tij themelor në Beograd, si në Prishtinë, ishte se sheh një hapësirë ëtë madhe për një shans të ri për të zgjidhur problemit të Kosovës që ka rënduar rajonin për shumë vite. Ai gjithashtu theksoi se të dy palët në dialog duhet të përmbushin të gjitha detyrimet e ndërmarra. "Ne duam që të gjendet një zgjidhje e madhe që unë e konsideroj dhe e kuptoj se është edhe qëllimi i dialogut të brendshëm, i cili ishte iniciuar nga Presidenti Vuçiq. Ne jemi të gatshëm të dëgjojmë dhe të ndihmojmë", tha Mitchell në një konferencë të përbashkët të shtypit me presidentin e Serbisë./Zeri