Shëndetësi

Ibuprofen apo paracetamol për të parandaluar dhimbjet e periodave?

Ibuprofen apo paracetamol për të parandaluar dhimbjet e periodave?
05 tetor 2017 • 13 : 09

A është ibuprofen apo paracetamoli më i mirë për dhimbjen e periodave?

Sipas një artikulli të publikuar në Daily Mail, të dy llojet e ilaçeve mund të ndihmojnë në parandalimin e dhimbjeve të periodave, por ibuprofen ndoshta është më i mirë për shkak të mënyrës së funksionimit të tij.

Është një ilaç anti-inflamator jo-steroidal (NSAID) i cili pengon dhimbjen duke zvogëluar prodhimin e kimikateve të quajtur prostaglandinat, duke lehtësuar inflamacionin dhe dhimbjen, transmeton Klan Kosova.

Disa studime kanë treguar se gratë me nivele më të larta prostaglandine kanë dhimbje më të keqe.

Megjithatë, ibuprofeni duhet të merret me ushqim sepse edhe prostaglandinat mbrojnë rreshtat e stomakut në mënyrë që NSAIDs të irritojnë stomakun.

Ibuprofen duhet të përdoret me kujdes nga njerëzit me astmë pasi që mund të shkaktojë një sulm astme. Paracetamoli është një alternativë më e mirë për ta.

Në varësi të niveleve të dhimbjes, ju mund të merrni ibuprofen në 200mg ose 400mg tabletë deri në tre herë në ditë.

© zëri.info