Ekonomia

Ballkani Perëndimor vazhdon përgatitjet për Samitin në Triste

Ballkani Perëndimor vazhdon përgatitjet për Samitin në Triste
11 maj 2017 • 16 : 16

Përfaqësuesit e gjashtë ekonomive të Ballkanit Perëndimor (BP) që vijnë nga ministritë përgjegjëse për punën, arsimin, tregtinë, investimet, agjendën digjitale, çështjet e jashtme si dhe përfaqësuesit e kryeministrave u mblodhën sot në Sarajevë për të identifikuar iniciativat e përbashkëta të integrimit ekonomik dhe prioritetet në fusha që mund të paraqiten në Samitin e Ballkanit Perëndimor në Trieste të Italisë më 12 korrik 2017.

Goran Svilanoviç, Sekretari i Përgjithshëm i Këshillit për Bashkëpunim Rajonal, theksoi rëndësinë dhe kompleksitetin e rezultatit të pritur të Workshopit. Duke iu drejtuar pjesëmarrësve të seminarit, Svilanoviç theksoi se sfidat e tanishme duke përfshirë etapat e ndryshme të pranimit në Bashkimin Evropian të Ballkanit Perëndimor, prejardhjet politike dhe fushat e temave që do të shqyrtohen në takim, mund të shihen si mundësi për të dalë me idenë thelbësore në të cilën bashkëpunimi rajonal ekonomik mund të avancohet për të udhëhequr rajonin më pranë BE-së dhe gjithashtu për një situatë më të mirë ekonomike dhe prosperitet të secilit pjesëmarrës.   

"Nuk ka dyshim se prioritetet e rajonit tonë duhet të nxisin dhe formësojnë procesin, të përcaktojnë dinamikën dhe formatin e saj. Reduktimi i suksesshëm i çmimeve të roamingut, përparimi në lehtësimin e tregtisë dhe transportit, rritja e rrjetit rajonal midis sektorit privat, puna drejt ndërtimit të një oferte turistike rajonale, etj. Janë ndër shumë fusha që dëshmojnë se ka një vlerë të shtuar Rajonale. Niveli i gatishmërisë dhe ambicies tuaj do të përcaktojë formatin dhe angazhimet e Konkluzioneve të Samitit të Triestes ", tha Svilanoviç, duke theksuar gatishmërinë e RCC për të ofruar ekspertizë dhe për të mbledhur kapacitete për të përgatitur një plan veprimi që në të vërtetë mund të lehtësojë mobilizimin e përpjekjeve dhe sigurimin e blerjes politike të nivelit të lartë.

Takimi është një vazhdim i takimeve të gjashtë kryeministrave të Ballkanit Perëndimor në Sarajevë më 16 mars 2017, ku ata riafirmuan angazhimet e tyre dhe përcaktuan udhëzimet për përgatitjet për Samitin e 2017 të pritur nga Italia, duke njohur nevojën për të kompletuar pikat e forta si një rajon.

Bernard Brunet, Udhëheqës i Njësisë pranë Drejtorisë së KE, tha se Komisioni Evropian mbështet shumë përpjekjet e gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor për të thelluar integrimin ekonomik rajonal.

"Kjo mund të përfshijë qarkullimin e mallrave, shërbimeve dhe kapitalit, rrjedhjen e lirë të fuqisë punëtore të kualifikuar, një qasje të përbashkët digjitale dhe një hapësirë ​​investimi dinamike, pasi ato janë të gjitha gurët kryesorë të procesit të pranimit në BE. Komisioni Evropian shpreson që plani ambicioz i veprimit të miratohet në Samitin e ardhshëm të Triestes ", ka thënë Brunet.

Duke iu bashkuar CEFTA-së dhjetë vjet më parë, rajoni i Ballkanit Perëndimor ka përfituar shumë, tha Stanimir Vukicevic, ambasadori i Serbisë, duke shtuar se ka ende shumë hapësirë ​​për përmirësim, pasi tregtia brenda rajonale nuk ishin rritur mjaftueshëm.

"Për këtë qëllim, ne në CEFTA shpresojmë që ky cikël i përpjekjeve të shtuara të bashkëpunimit rajonal do të rezultojë në zbatimin e shpejtë të protokolleve shtesë për lehtësimin e tregtisë dhe liberalizimin e tregtisë në shërbime, pasi tregu CEFTA përbën një grup serioz prej rreth 20 milionë konsumatorësh", ka thënë ai.

Samiti i Parisit 2016 dha një hartë të rëndësishme rrugore për të forcuar më tej bashkëpunimin rajonal, rritjen e koherencës dhe thellimin e integrimit të nxitur nga një perspektivë e qartë e pranimit në BE. Samiti i ardhshëm i Triestes do të mbështetet në përparimin e bërë drejt integrimit ekonomik rajonal për të rritur procesin e pranimit në BE.

Ky seminar teknik, i paraparë si një hap përgatitor drejt takimeve të nivelit të lartë që do të ndiqen përpara Samitit të Triestes, u organizua dhe u mbështet nga Këshilli Rajonal i Bashkëpunimit (RCC), CEFTA dhe Komisioni Europian.

© zëri.info