Ekonomia

'Trepça' ka potencial për të nxjerrë 4 miliardë dollarë qarkullim në vit

 'Trepça' ka potencial për të nxjerrë 4 miliardë dollarë qarkullim në vit
19 prill 2017 • 08 : 32 • autori: Kajtaz Gecaj

Kryetari i Bordit të AKP-së, Petrit Gashi, ka thënë se në fund të prillit do të prezantohet studimi i fizibilitetit për “Trepçën”, i cili është marrë nga GIZ-i gjerman dhe se ai është një potencial edhe më i madh sesa ishte menduar. Punë emergjente është zbatimi i Ligjit për “Trepçën”. “Trepça” ka minerale në vlerë 2 trilionë dollarë

Ligji për “Trepçën”, i miratuar në Kuvendin e Kosovës dhe i cili e nxjerr gjigantin ekonomik kosovar nga AKP-ja dhe ia kthen shtetit të Kosovës, ende nuk ka filluar të zbatohet në praktikë. Minatorët e “Trepçës" ia kanë përsëritur kërkesën Qeverisë së Kosovës që të fillojë zbatimi i ligjit dhe të krijojë kushte më të mira të punës. Halil Çela, ish-drejtor i “Trepçës”, aktualisht i ngarkuar në “Trepçë” për hulumtimin e resurseve minerare, ka thënë se nuk ka asnjë arsye që ligji të mos zbatohet.

“Pavarësisht se ligji ia ndërron pronësinë ‘Trepçës’, ajo vazhdon ende të menaxhohet nga AKP-ja. Është absurde sepse ligji është miratuar, ndërsa nuk zbatohet”, ka thënë Çela.  Njëjtë thotë edhe drejtori i “Trepçës”, Ahmet Tmava, i cili siguron se vazhdimisht bën trysni tek Qeveria e Kosovës që të fillojë me zbatimin e ligjit, përkatësisht që ta formojë bordin mbikëqyrës dhe bordin menaxhues, pa të cilët ligji nuk mund të zbatohet.

Tmava ka shtuar se bordi mbikëqyrës mund të përbëhet edhe nga njerëz të politikës, por jo domosdoshmërish e siç duket pikërisht këtu ka ngecur puna pasi që edhe PDFK-ja e edhe LDK-ja, partner të koalicionit, janë duke u përpjekur t’i shtyjnë njerëzit e vet në bordin mbikëqyrës, i cili pastaj do ta zgjedhë edhe bordin menaxhues. ...(Shkrimin e plotë mund ta lexoni në numrin e sotëm të gazetës Zëri)

© zëri.info