Aktuale

Svilanoviq: Ne duhet t’i kthehemi integrimit rajonal ekonomik të Ballkanit Perëndimor

Svilanoviq: Ne duhet t’i kthehemi integrimit rajonal ekonomik të Ballkanit Perëndimor
17 shkurt 2017 • 19 : 39

Perspektivat e proceseve reformuese në ekonomitë e Evropës Juglindore në dritën e dilemave aktuale nëse janë apo jo ata duhet të jenë të vazhdueshme kundër sfondit të anëtarësimit në Bashkimin Europian. Kjo ishte tema diskutuar detajisht në seancën e Dialogut BMW Foundation Global të mbajtur në Mynih sot, shkruan "Zeri.info".

Goran Svilanoviq, sekretar i përgjithshëm i Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC), ka adresuar çështjen e paralizës të reformës rajonale duke theksuar nevojën kritike për BE-në për të gjetur një mënyrë për të përfshirë Ballkanin Perëndimor në vizionin e saj për të ardhmen, me angazhim më të madh në zgjidhjen e çështjeve të pazgjidhura që pengojnë progresin.

"BE-ja, si një ide përtej rrëfimit politik, mund të sjellë ndikim shumë pozitiv, që përfshin masa, të cilat mund të konsiderohen në kuadër të procesit të Berlinit, duke çuar në drejtim të integrimit rajonal ekonomik të Ballkanit Perëndimor. Kjo ngecje e reformës do të mund të thyhet nga hapat drejt tregut të përbashkët të punës në Ballkanin Perëndimor, për të lejuar lëvizjen e lirë të punës, hapësira të përbashkëta të informacionit, kur është fjala për ndërveprimin TIK, zona të përbashkëta të investimeve, si dhe liberalizimin e tregtisë në shërbime për të korresponduar tashmë plotësisht me tregtinë rajonale. "

Svilanovic shpjegoi më tej se në këtë drejtim "një rajon, një politikë e ekonomi" për Ballkanin Perëndimor mund të bëhet një rishtar i mirëpritur nëse shoqërohet nga ndërveprimet më të shpeshta në mes të ministrave të linjës të rajonit dhe kolegët e tyre të BE-së dhe institucioneve.

Sekretari i Përgjithshëm i RCC ndau përvojën e tij dhe ekspertizën në zhvillimin e politikave të reformës dhe bashkëpunimit tranzicionale në vendet e Ballkanit Perëndimor në panelin "Përfundimi i paralizës së reformave në lagjen evropiane – me apo pa BE-në”, organizuar nga BMË Fondacioni i 53-Sigurisë në Mynih.

Përveç Svilanoviq, panelistët përfshirë Frans Timmermans, Zëvendës-President i Komisionit Evropian, Karl Bildt, bashkë-kryetar i Këshillit Evropian për Marrëdhëniet me Jashtë dhe ish kryeministrit dhe ministrit të Jashtëm të Suedisë, Eka Tkeshelashvili, President i Institutit Gjeorgjian për Studimet strategjike, ish zëvendës-kryeministri dhe Ministri i Jashtëm i Gjeorgjisë, me Michael Schaefer, Kryetar i Bordit të Fondacionit BMË si moderator./Zeri/.

© zëri.info